Tulosta
 

Petoasia

kesäkuu 2009
*

Kommentti

Suomussalmen maaseutusihteeri Ilmari Schepel, joka toimii myös kunnan petoasiamiehenä kommentoi petoasiaa pyydettäessä seuraavasti:

Elämä petojen kanssa

Meillä Ylä-Kainuussa petokannat ovat vahvistuneet voimakkaasti 2000-luvulla. Erityisesti ilves- ja karhukannat ovat nykyisin todella vahvat. Sudet asustavat tai vierailevat myös usein poronhoitoalueella, niin etelästä kuin idästä, koska täällä on kerrassaan hyvät ”pidot”. Ainoastaan ahmojen lukumäärä kasvaa hitaasti. Suurpetomäärän kasvuun liittyy niin positiivisia kuin negatiivisia seurauksia. Luontomatkailuyrittäjät pystyvät hyödyntämään kehitystä petobongauksen avulla, mutta porotalous on ilman muuta joutunut maksamaan aivan liian kovan hinnan. Näyttääkin siltä, että eteläisimmät paliskunnat ovat kohta tulleet tiensä päähän ja se on harmi, koska kyse on laillisesta, ikivanhasta, elinkeinosta.

Itse maaseudun asukkaiden ei tarvitse kuitenkaan olla kovin huolissaan. Riski tulla emokarhun yllättämäksi on häviävän pieni ja muista pedoista ei ole varsinaista vaaraa. Oman korpitaloni ympärillä eli koko kesän ajan pantasusiuros perheineen eikä tuntunut pahalta omalta kohdaltani, vaikka porotalouden kannalta kylläkin.

Kuvaaja: Ilmo Juntunen

<< Paluu etusivulle