Tulosta
  marraskuu 2010
*

Perukkalaisen kannanotto tietotekniikkaan ja tietoliikenteeseen – ikä ei estä oppimasta ja oppia saa mm. hankkeiden kautta

Kuva: Jyrki KuivalainenKaikki lähti alkuun Sitran rahoittamasta OSKU -hankkeesta. Tällä hankkeella annettiin alkusysäys syrjäkylien tiedonnälkäisille. Oskun toimesta hankittiin kyläyhdistyksille koneita yhteiseen käyttöön ja saivatpa mökkiläisetkin hoitaa asioitaan koneilla.

Nälkä kasvaa syödessä sanotaan. Haluttiin lisää oppia koneiden käyttöön. Oli mahdollista anoa rahaa pienhankkeille ilman omarahoitusta. Saimme ensin rahoituksen 4 pv:n kurssille ja myöhemmin jatkohankkeelle, joka salli 8 pv:n koulutuksen. Koulutus järjestettiin 75 km:n päässä ja kuljimme kimppakyydillä siellä. Kun taitoa koneiden käyttöön oli hankittu, useat kurssin käyneet hankkivat oman koneen. Lisäkoulutusta on hankittu Kainuun Nuotan toimesta järjestetyllä Laajakaista hyödyksi -koulutuksella. NÖRTIT 60+ hanke opasti SKYPE:n käyttöä ja myös WEB-kameran käyttö tuli esille saman hankkeen myötä.

Koulutuksen kautta saatu oppi on jäänyt elämään. Itse toimin toimihenkilönä useissa järjestöissä.
SKYPELLÄ pidämme yhteyttä toistemme kanssa lähes päivittäin, näin jää puhelinkulut minimiin. Sähköposti on nopea viestintämuoto, lähettää ja vastaanottaa tietoja. Maksuliikenne hoituu myös netinkautta. WEB-kameralla on kätevä seurata lastenlasten kasvamista toisella puolen Suomea. NÖRTTIT 60+ hanke on myös edesauttanut eläkeläisten yhteydenpitoa toisiinsa.

Kyllä tietokoneet ovat tulleet perukoihin myös jäädäkseen, sillä joka on koneen hankkinut, ei varmaan hevillä luovu siitä. Ikä-ihmisetkin oppivat käytön, se on huomattu täällä.

Kirjoittaja Aulis Moilanen on Pyhäkyläseuran "jokapaikan höylä" Suomussalmelta. Pyhäkylä sijaitsee lähes 80 km:n päässä Suomussalmen keskustasta.

Kuva: Jyrki Kuivalainen