Tulosta
  maaliskuu 2011
*

Puolueiden puheenjohtajien vaaligallup Lähipalveluiden määrittely jakaa puolueita

Kuva: Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kansliaKuva: Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia


Korvesta ja valtateiltä kutsui puolueet ja puolueiden puheenjohtajat vastaamaan muutamaan kysymykseen liittyen tuleviin eduskuntavaaleihin ja harvaan asutun maaseudun kehittämiseen. Kaikki puolueet näkevät harvaan asutun maaseudun voimavarana. Erityisesti vastauksissa esille nousevat hama-alueen rooli uusiutuvan energian ja puhtaan ruuan tuotannossa.

Eroja puolueiden välille saadaan lähipalveluja määriteltäessä. Lähipalvelujen määritelmä on epäselvä ja se näkyy puolueiden ja puolueiden puheenjohtajien vastauksissa. Lähipalvelut on ehdottomasti määriteltävä seuraavan hallituskauden aikana. Mikäli palvelut karkaavat kovin kauas ihmisten asuinpaikasta, on pelkästään luonnollista, että myös väestö alkaa keskittyä sinne, missä palvelut ovat kohtuuetäisyydellä. Maaseudun elinvoimaisuuden kannalta merkittäviä kysymyksiä ovat palveluiden saatavuus, saavutettavuus ja laatu. Tulevan hallituksemme on kyettävä määrittelemään tarjottavat lähipalvelut, eli kertomaan mitä ne ovat ja missä ajassa lähipalvelu on saavutettavissa ja saatavissa.

Kysyttäessä linjauksia hallitusohjelmaan, vaalilupauksia annetaan seuraavasti: Perussuomalaiset lupaavat lisärahoitusta perustienpitoon, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto koko liikenneinfran hoitoon, Vihreät uusiutuvan energian tuotantoon ja kylätoimintaan, Kokoomus lupaa kehittää sähköisiä palveluita ja edistää maatalouden tuottavuus- ja rakennekehitystä, Keskusta antaa palvelusitoumuksen, jolla turvataan peruspalvelut kohtuullisessa ajassa kaikille ja SDP lupaa kyytitakuun, jolla taattaisiin syrjäkylien asukkaille mahdollisuus päästä vähintään kaksi kertaa viikossa kutsuliikenteen avulla asioimaan taajamaan tai kuntakeskukseen julkisen liikenteen lipun hinnalla.

Pääset tutustumaan kunkin puolueen puheenjohtajan vastauksiin klikkaamalla kysymystä, johon haluat tietää vastaukset:

1.    Millaisena puolueenne näkee harvaan asutun maaseudun roolin Suomen tulevan kilpailukyvyn rakentajana?
2.    Millaisia osaajia harvaan asuttu maaseutu mielestänne tulevaisuudessa tarvitsee? Miten näitä osaajia alueelle saadaan?
3.    Kumpi on puolueenne mielestä järkevämpää, säilyttää jo nykyiset valtion työpaikat harvaan asutulla maaseudulla vai alueellistaa uusia työpaikkoja maakuntakeskuksiin? Perustelkaa vastauksenne.
4.    Miten puolueenne määrittelee lähipalvelut? Mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudessa harvaan asutun maaseudun asukkaan näkökulmasta?
5.    Minkä konkreettisen toimenpiteen, jolla parannetaan harvaanasutun maaseudun asemaa, puolueenne on valmis nostamaan hallitusohjelmaan?
6.    Mikä on henkilökohtainen suhteenne harvaan asuttuun maaseutuun?