Tulosta
  maaliskuu 2011
*

Maaseudun nuoret yrittäjät loistivat Timangi-kilpailun parrasvaloissa

Nuorille yrittäjille suunnattu Timangi–kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Kilpailun ideana oli palkita nuoria yrittäjiä ja yrittäjätiimejä, jotka omalla innovatiivisella ja rohkealla toiminnallaan ovat nostaneet yrityksensä kasvu-uralle. Kilpailu oli avoin 18–32-vuotiaille nuorille yrittäjille tai yrittäjätiimeille, joiden yrittäjätaival oli jatkunut vähintään kahden vuoden ajan ennen hakuajan päättymistä lokakuun lopussa. Kilpailun toteutuksesta vastasi työ- ja elinkeinoministeriö ja hallituksen työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma.

Timangi 2010 -valintaraadissa olivat mukana useat yrittäjyyttä lähellä olevat tahot, kuten Elinkeinoelämän Keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, Nuori Yrittäjyys ry. ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto. Korkeakouluja raadissa edustivat Haaga-Helian ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto. Lisäksi raatiin kuului yrittäjäjäsen. Valintaraadin puheenjohtajana toimi kansanedustaja Kyösti Karjula.

Raadin arvioissa kiinnitettiin erityisesti huomiota siihen, että yritys oli pystynyt toimintansa aikana työllistämään myös muita nuoria ja luomaan uusia työpaikkoja. Kysymyksessä tuli olla rohkea yrittäjyysteko, joka toimii hyvänä esimerkkinä muille nuorille yrittäjyyttä harkitseville tai yritystoiminnan laajentamista suunnitteleville.

Palkitut yritykset

Viime vuoden timanttiset nuoret yrittäjät palkittiin Timangi 2010 -kilpailun päätösjuhlassa 8.12.2010. Pääpalkintona jaettiin 50 000 euroa ja kaksi seuraavaksi sijoittunutta yrittäjää saivat kumpikin 25 000 euroa. Lisäksi kilpailussa myönnettiin yksi kunniamaininta, jonka sai opiskelijoiden rekrytointiin erikoistunut StudentWork Finndea Oy.

Kilpailun voittajaksi valittiin oululainen Jaakko Alasaarela. Hänen yrityksensä on vuonna 2001 perustettu ZEF Solutions Oy, joka kehittää muun muassa internet-pohjaisia tiedon keruun ja arvioinnin työkaluja. Näistä tunnetuimpia ovat vaalikonesovellukset.  

Kilpailussa toiselle sijalle tuli tamperelainen Tuomas Pahlman, jonka yritys Ciptec Services kehittää optimoituja ja ympäristöystävällisiä pesuprosesseja mm. meijeriteollisuudelle. Kolmannen palkinnon sai Riikka Pikkarainen Kainuun Salmijärveltä - nuori naisyrittäjä, joka työllistää yrityksessään jo 14 henkilöä.

Riikan Palvelukoti Onni Oy tarjoaa ja kehittää uudenlaista toimintakulttuuria vanhusten tehostettuun palveluasumiseen Kainuun Salmijärvellä ja Kajaanissa sijaitsevissa palvelukodeissa. Toiminta on laajentunut myös catering-palveluihin ja vanhusten kohtaamispaikkojen luomiseen.
 
Riikalle motiivi hoiva-alan yrittäjyyteen on ollut selkeä. ”Halusin hyödyntää omaa koulutustani ja työkokemustani. Olin saanut hyvää tietoa ja kokemusta Tukholmassa, jossa työskentelin palvelukodissa vastaavana sairaanhoitajana. Ennen yrittäjyyttä näin useita erilaisia työpaikkoja ja tiesin, että yrittäjänä pääsen tekemään asioita oikeasti omalla tavallani ja luomaan oman näköiseni yrityksen” Riikka kertoo.

Riikka on toiminut hoiva-alan yrittäjänä viisi vuotta. Hänen yritykseensä kuuluu kaksi palvelukotia, joissa on yhteensä 26 asukaspaikkaa. Lisäksi yritys tuottaa kotipalveluita ja Riikka on perustanut myös Onni Catering -pitopalveluyrityksen ja Onnin Olohuone -lounaspaikan. Olohuone toimii myös kokous- ja juhlatilana.

Palvelukoti Onnin tavoitteena on palvelujen jatkuva kehittäminen. Toimivia ratkaisuja on luotu erityisesti asukkaiden ja heidän omaistensa yhteydenpitoon. ”Omaiset asuvat usein kaukana ja haluamme tarjota mahdollisuuksia yhteydenpitoon, jotta yhteys pysyy etäisyyksistä huolimatta mahdollisimman läheisenä” Riikka selventää. Tässäkin kuva on enemmän kuin tuhat sanaa.

Vaikeinta yritystoiminnassa on Riikan mukaan ollut taloudellisen epävarmuuden sietäminen ja henkilöstöhallinto. Parhaita onnistumisen hetkiä hän on kokenut yrityksen lähtiessä selkeään kasvuun.

Suunnitelmissa on edelleen laajentaa toimintaa ja luoda uusia palveluita. Yritys on mukana myös alueen Seniori campus -rakennusprojektissa. Julkiselta vallalta Riikka odottaa kannustimia ja tsemppiä sekä arvostuksen kasvua - yrittäjyys luo työtä ja uusia työpaikkoja!

Timangi-palkinnon ohella Riikka ja hänen yrityksensä on palkittu myös Kultainen Oras –palkinnolla ja Vuoden Nuori Yrittäjä –palkinnolla vuonna 2009.

Timangi 2010 -finaalissa nähtiin myös muita nuoria maaseudun yrittäjiä, kuten Ville Kyllönen ja hänen käytettyjen maanrakennusalan pienkoneiden vuokraukseen erikoistunut Konesilta-yrityksensä Kärsämäeltä sekä Jaakko ja Olli Ojamo perhokalastustarvikkeita kansainvälisille markkinoille valmistavan ja kalastusmatkailua tarjoavan merikarvialaisen Eumer-yrityksensä kera. Mielenkiintoisia maaseudun menestystarinoita, joita voi ylpeänä esitellä!

Kilpailussa palkitut upeat menestystarinat osoittavat, että nuorista yrittäjistämme löytyy aitoa intoa, uskallusta ja rohkeutta. Ikääntyvä Suomi tarvitsee lisää yrittäjähenkisiä ja yrittäjyyteen myönteisesti suhtautuvia nuoria, joista ajan myötä kasvaa uusia yrittäjiä ja mahdollisia olemassa olevan yritystoiminnan jatkajia.

Kilpailu järjestetään jälleen vuonna 2011. Palkintojen tarkoituksena on kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja uusiin oivaltaviin yrittäjyystekoihin hyvien esimerkkien kautta. Tavoitteena on myös levittää tietoa yrittäjyyteen liittyvistä kysymyksistä.

Lisätietoa vuoden 2010 Timangi-kilpailusta löytyy TEM:n www-sivujen Timangi-osiosta. Sivuilta löytyvät myös palkittujen nuorten yrittäjien esittelyvideot ja kevään 2011 kuluessa tarkempaa tietoa vuoden Timangi 2011 –kilpailun aikatauluista.

Kirjoittaja Eija Laineenoja, Erityisasiantuntija, Työ- ja elinkeinoministeriö, Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma

Kuvateksti: Taru Rintakangas (vas), Saija Hämäläinen, Ville Isoniemi, Niina Peräkorpi, Susanna Santaharju, Ida-Maria Pirilä, Henna Sironen, Johanna Perkiö ja Heljä Keski-Lusa osallistuivat 4H-liiton Minussa on yritystä –seminaariin Tampereella viime syksynä.

Kuva: Anna Granlund