Tulosta
  marraskuu 2010
*

Nuoret perustavat 4H-yrityksiä kylille

Etelä-Pohjanmaan 4H-piirin alueella työllistettiin viime vuonna kahdeksansataa nuorta. Moni maaseudun nuori löysi itsestään yrittäjän. Uusia 4H-yrityksiä syntyi kahdeksantoista.

”Maaseudun pienet palvelut eivät välttämättä työllistä tai elätä aikuisia yrittäjiä. Nuorille ne tarjoavat monia yritysmahdollisuuksia. Samalla nuoret kokevat olevansa osa kyläyhteisöä”, Etelä-Pohjanmaan 4H-piirin projektiohjaaja Anna Granlund sanoo.

Yritystoimintaa tehdään oikean yrityksen pelisäännöillä. Nuori saa tietoa 4H-piiriltä yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta. Yritykset valmistavat tuotteita tai myyvät palveluita.

”Nuoren itseluottamus kasvaa, kun hän saa positiivista palautetta ja voi käyttää omaa osaamistaan. Asenteet ovat onneksi muuttuneet. Monestihan yrittäjät ovat olleet niitä takapenkin häirikköpoikia, joille opettaja on sanonut, että ei sinusta mitään tule”, Granlund kertoo.

Yrityksen voi perustaa 13-28 –vuotias 4H-jäsen. Myynti saa olla 50-6000 euroa vuodessa. Joskus nuori hankkii y-tunnuksen ja päätyy kaupparekisteriin.

Harvaan asutulla maaseudulla 4H-yritykset voivat olla merkittävä nuorten työllistäjä. Ne tarjoavat muun muassa ikkunanpesua, lastenvahtipalvelua, luomuvihanneksia, eläinten hoitoa tai kotipalvelua. Esimerkiksi Kivijärven kioski Evijärvellä syntyi nuorten ja kyläyhdistyksen yhteistyönä.

”Nuoret ovat potentiaalisia paluumuuttajia, jotka voivat perustaa aikuisenakin yrityksen maaseudulle. Hankkeen tavoitteena on, että nuorille jää positiivinen kuva omasta kylästä ja kyläyhteisöstä”, Granlund tiivistää.

Peräseinäjoelta kotoisin oleva Riikka Ala-Hulkko, 20, perusti 4H-yrityksen tammikuussa 2009. Hopeapihlaja valmistaa koruja ja käsin sidottuja kirjoja. Yrityksen palveluihin kuuluvat valokuvaus, graafinen suunnittelu ja aputoiminimellä www-sivujen tekeminen.

”Olen 14-vuotiaasta asti tehnyt koruja intohimoisesti. Koska tein niitä sarjatulella mietin jo silloin, että voisinko tehdä niitä myyntiin. Kun täytin 18­-vuotta päätin perustaa yrityksen eikä isälläkään ollut enää mitään sanomista”, Ala-Hulkko naurahtaa.

Ala-Hulkko oli ensimmäisiä 4H-yrityksen perustaneita nuoria. Tällä hetkellä hän opiskelee Tampereella IT-tradenomiksi. Yritys toimii Tampereella, Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla.

”Olen saanut pääasiassa puskaradion kautta asiakkaita. Yritys on kasvanut valtavasti. Suurin osa asiakkaista on Pohjanmaalta, jossa markkinointi toimii hyvin.”

Koska IT-tradenomien harjoittelupaikkoja on vaikea löytää, työllistää Ala-Hulkko yritykseensä ensi kesänä kolme opiskelukaveria. Korvauksena he saavat opintopisteitä.

”Parasta on ollut se, että olen kasvanut aikuisemmaksi ja oppinut, että myös omalla työllä voi tienata. Voin tehdä niitä asioita, joista nautin ja mikä on minusta hauskaa. Siksi suosittelen tätä kaikille nuorille”, Ala-Hulkko kannustaa.

Kirjoittaja: Pirja Peltomäki, Suomen Kylätoiminta ry, tiedottaja

Kuvateksti: Riikka Ala-Hulkon yritys Hopeapihlaja valmistaa koruja. 

Kuva: Riikka Ala-Hulkko