Tulosta
 
Aamulla herrään. Oon maalainen. Vien lapsen hoitoon ja meen töihin, niin kuin valtaosa muistaki suomalaisista. Oon muuttanu maalle siksi, että halluun olla lähellä luontua ja että lapsilla ois turvaline assuinympäristö.

Arki on sujuvaa. Ainaki vielä kun asutaan tässä kunnan keskustaajamassa. On palavelut lähellä, ei ainasia ruuhkia mitä etelässä. Kottiin tulee lappu, että oisko aika tulla hammaslääkäriin. Helsingissä piti jonottaa puoli vuotta. On sitä jottain hyvvää meilläki, vaikka monet toisin väittää.

Töitten jäläkeen meen hiihtämään. Latu lähtee kotiovelta. Ku tuun takasi, nii savupiipusta nousee savu. Puulla lämmitämme ja muutenki käytämme lähimettien antia joka päivä ruuaksi. Marjoja, sieniä, hirvenlihhaa ja tietysti syyään ite kasvatettuja pottuja.

Mää en ymmärrä, miksi meitä pietään elätteinä. Lehessä oli juttu, että minunki kotikunta on elättikunta. Nämä kunnat on kuulemma hävitettävä kartalta niin pian ku mahollista. Jostain luin, että sata pienintä kuntaa aiheuttaa kuitenki vaan 3% kaikista kuntien mennoista. En mää käsitä lyhyellä matikalla tätä yhtälyä. Pittäis varmaan hankkia toinen maisterin tutkinto, että älyäis.

Mää oon miettiny, että mitä me tehhään jos ei oliskaan näitä palaveluja tässä. En oo vielä saanu seleville uutisista ja ministerien puhheista, että säilyykö palavelut täällä syrjäsillä alueilla vai ei. Ne vaan kertoo, että nyt on tämä kestävyysvaje ja että ei piä jättää velekaa tuleville sukupoloville. Tavotteena niillä on turvata yhtäläiset palavelut kaikille. Sitte ne sannoo sammaan hengenvettoon, että pittää syntyä vähintään 50 lasta, että voi turvata laaukkaan perusopetuksen. Ei meillä synny niin palijo. En määkään pysty ku yhen vuoteen tekemään, kolomeen vuoteen kaks, jos oon oikein hilijakkana. Sitä paitti maalla naiset synnyttää keskimääri enemmä muksuja ku kaupungissa. Jos kaupunkien naiset ois yhtä tehokkaita ku maalaiset, niin mittää kestävyysvajetta tämän ikkääntymisen kanssa ei ees ois.

Siitä on sanottu sillai, että nää elätti kunnat saa niitä valtionossuuksia ja että niitten omat verotulot ei riitä palavelujen maksamisseen. Kukkaa ei kuitenkaan muista sitä, mistä ne työntekijät ja ihimiset on sinne etelän suurkaupunkeihi aikonaan tullu. Maalta. Näillekkin maaltatulleille on niitten elättikuntien toimesta järjestetty perusopetus ja monesti myös lukio- tai ammattikoulutus. Että onhan sekin jottain, että saa valamiin ammattilaisen kaupungin veroja maksamaan.

Oon mää miettinyt montaa muutaki asiaa. Esimerkiksi sitä, että miksi ihmiset valittaa joka asiasta. Miksi kunnan pittäis olla aina tekemässä mun puolesta sitä ja tätä. Mää itehän se oon ittestäni ja perheestäni vastuussa. Eikö sitä just sillee, ite ottamalla vastuusta asioista, voitas saaha niitä säästöjä? Emmää sitä tarkota, että jos on oikeesti vaikeeta ja turvaverkon tarpeessa, niin tietysti pittää auttaa ja ihimiset hoitaa.

Mää tarkotan esimerkiksi sitä, että jos mää ihan ite tahallaan ajan moottorikelekalla sulalla järvenjäällä ja jään kiinni, niin miks yhteiskunnan pittää maksaa mun kelekan poisveto sieltä? Tai jos mää oon juonu viinaa liikaa ja hommaan itteni sairaalakuntoon, niin miksi muitten pitää maksaa mun hoito? Tai, että jos mää ootan vauvaa ja oon äityslomalla, niin miksi muitten pittää maksaa mun toisten lasten hoito?

No nää oli vaan mun ideoita tän kestävyysvajjeen hoitoon ja ajatuksia kuntauuistukseen. Ku sais kuitenki tulevaisuuassaki asua täällä maalla, eikä tarttis tehä sitä ihan yksi.

Harva harakka