Tulosta
 
*

Rospuutto-ryhmä peräänkuuluttaa korkeakulttuuristen elämyksien oikeutusta myös syrjäseuduilla

Rospuutto-ryhmä on valtakunnallisesti kiertävä ammattiteatteriryhmä. Sen tarkoituksena on tuottaa korkealuokkaista, kansainvälisesti merkittävää ammattiteatteria sinne, missä sitä on harvemmin tarjolla.

Pohjois-Karjalan Kontiolahdella kotiaan pitävä Rospuutto-ryhmä on perustettu vuonna 2006. Kuuden toimintavuotensa aikana ryhmä on tuottanut seitsemän ensi-iltaa ja kahdeksas on tulossa tänä syksynä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki tuotannot ovat olleet uusien näytelmätekstien kantaesityksiä. Lapsille ja nuorille on tehty neljä näytelmää. Rospuutto-ryhmä on järjestänyt myös Taisto Reimaluoto–festivaalia Kontiolahden Jakokoskella vuodesta 2007.

Rospuutto-ryhmän toiminnan sydämenä on sen perustajien, näytelmäkirjailija-ohjaaja Hanna Kirjavaisen ja näyttelijä Janne Kinnusen koti, Kontiovaaran vanha kansakoulu. Yksi entinen luokkahuone toimii sekä harjoitus- että esitystilana. ”Ryhmän ensemble-henki syntyy harjoitusten lisäksi yhteisestä arjesta Kontiovaaralla, eläimiä ja puutarhaa hoidetaan harjoitusten lomassa”, kertoo Hanna Kirjavainen. Oma harjoitustila on myös iso taloudellinen etu. Rospuutto-ryhmä on ensimmäisenä pohjois-karjalaisena teatteriryhmänä päässyt valtion näyttämötaidetoimikunnan vapaan kentän ryhmille myöntämän toiminta-avustuksen piiriin, mutta jokaisen tuotannon rahoitus joudutaan keräämään useista lähteistä.”Alussa työtunteja ei laskettu, nyt tavoitteena on, että työntekijöille maksetaan työehtosopimuksen mukaiset palkat”, Kirjavainen toteaa ja jatkaa, että pienet kunnat eivät pysty maksamaan isojen kaupunkien kaltaisia toiminta-avustuksia.

Teatteria kylätaloilla

Idiotia - ehdotus esitykseksi kiersi pohjoiskarjalaisia kylätaloja vuonna 2009. Hanna Kirjavaisen dramatisoima ja uudessa muodossa esitetty venäläinen klassikkoteos oli räätälöity kylätaloihin. ”Intiimi esitys sai erittäin innostuneen vastaanoton eikä se olisi ehkä toiminut tavanomaisissa teatteritiloissa”, pohtii Kirjavainen. ”Kyläyhdistykset olivat innokkaasti mukana järjestelyissä ja esityksen interaktiivisiin osuuksiin mukaan pääsystä jopa kilpailtiin”, Kirjavainen kertoo. Taiteellisesti onnistunut tuotanto oli ryhmälle kuitenkin taloudellinen katastrofi, koska esityksen intiimi luonne tarkoitti pieniä yleisömääriä.

”Olemme pystyneet toteuttamaan toiminta-ajatustamme. Esityksillemme on löytynyt yleisöä ja kysyntää, kritiikkikin on ollut positiivista”, Hanna Kirjavainen summaa ensimmäisten vuosien toimintaa.  Rospuutto-ryhmän profiili on noteerattu myös valtakunnallisesti ja sekä ryhmä, että Hanna Kirjavainen ovat saaneet työstään useita palkintoja. ”Kantaaottavan taiteen tekeminen on ollut haastavaa”, Kirjavainen toteaa. Tästä Rospuutto-ryhmällä on kokemusta, kun kaivostoimintaa ja globalisaatiota kriittisesti käsitellyt Kasvukone vieraili kaivosbuumin harjalla eläneessä Kainuussa vuonna 2010. ”Vallitsevien trendien kyseenalaistamista ei aina suvaita, erilaisuus on uhka. Taide tuo näkökulman vallitsevan todellisuuden takaa ja siksi olisi erittäin tärkeää, että myös kouluissa ymmärrettäisiin taiteen merkitys toisenlaisen näkökulman tuojana”. Kirjavainen on huolissaan siitä, että ammattiryhmien esitykset eivät kelpaa kouluille vaikka niitä tarjottaisiin ilmaiseksi. Vapaassa ammattiryhmässä työskentely on haasteistaan huolimatta kuitenkin Hanna Kirjavaiselle ihanteellinen tapa tehdä teatteria. ”Vapaalla kentällä mennään koko ajan taide edellä”.

lisätietoja: www.rospuutto.com.

kirjoittaja: Hanna Susitaival, pääsihteeri, Pohjois-Karjalan taidetoimikunta