Tulosta
 
*

Oulunkaarella aikoja voi varata internetissä ja vanhusten luona vieraillaan myös sähköisesti

Oulunkaaren kuntayhtymässä asiakkaat voivat tehdä neuvolan, suuhygienistin, sydänhoitajan ja laboratorion ajanvarauksia internetissä. Omahoitopalvelussa voi myös kysyä hoitajalta omaan tai lapsen terveyteen liittyviä asioita. Hoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä ja vastaa viiden arkipäivän kuluessa. Palvelusta voi tarkistaa omat laboratoriotuloksensa. Lisäksi asiakas voi kirjata sivulleen omia mittaustuloksiaan ja pyytää hoitajaa kommentoimaan niitä.Oulunkaaren kuntayhtymässä asiakkaat voivat tehdä neuvolan, suuhygienistin, sydänhoitajan ja laboratorion ajanvarauksia internetissä. Omahoitopalvelussa voi myös kysyä hoitajalta omaan tai lapsen terveyteen liittyviä asioita. Hoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä ja vastaa viiden arkipäivän kuluessa. Palvelusta voi tarkistaa omat laboratoriotuloksensa. Lisäksi asiakas voi kirjata sivulleen omia mittaustuloksiaan ja pyytää hoitajaa kommentoimaan niitä.

Pienten lasten vanhempia palvelevat sähköisesti täytettävät nelivuotistarkastuksen lomakkeet. Oulunkaaren neuvolapalveluiden seudullinen esimies Anne Leppälä-Hast arvelee, että sähköistä lomakkeiden siirtoa ei ole missään muualla Suomessa tai se on ainakin harvinaista.

Osa palveluista on nyt testikäytössä vain Utajärvellä ja Vaalassa, mutta myöhemmin ne otetaan käyttöön muissakin jäsenkunnissa eli Iissä ja Pudasjärvellä.

www.oulunkaarenomahoito.com-sivustolle kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai kännykän mobiilivarmenteella. Palvelun myötä kuntalaiset voivat hoitaa terveysasioitaan ajasta ja paikasta riippumatta. Samalla työntekijöiden aikaa vapautuu puhelinajanvarauksista varsinaiseen hoitotyöhön. Myös puhelinruuhkia saadaan vältettyä.

Oulunkaaren Omahoito -palvelua kehitetään koko ajan.
- Hoitoajan siirtämistä ja perumista ollaan laajentamassa myös hammaslääkäreiden ajanvaraukseen. Ensimmäisen ajan varaaminen hammaslääkärille täytyy tehdä kuitenkin puhelimella tai henkilökohtaisesti, koska samalla tehdään myös lain edellyttämä hoidon kiireellisyyden arviointi, Oulunkaaren vastaava hammaslääkäri Ismo Kaivorinne kertoo.

Kuvapuhelimet tuovat palvelut lähemmäksi

Utajärvellä muutamille kotihoidon asiakkaille on asennettu kuvapuhelimet, joiden välityksellä palvelua voidaan parantaa pitkistä etäisyyksistä huolimatta. Videoneuvottelulaitteiden hyödyntämistä on tarkoitus kokeilla ensin Utajärvellä ja Vaalassa noin kymmenen asiakkaan kanssa, minkä jälkeen palvelua voidaan laajentaa muihin jäsenkuntiin.

Kuvapuhelin ei korvaa sovittuja kotikäyntejä, vaan sen myötä voidaan tarjota lisäpalveluita. Hoitaja voi esimerkiksi kysyä, onko asiakas muistanut ottaa lääkkeensä. Tai tarkistaa vointia myöhemmin uudelleen, jos on aamukäynnillä havainnut kunnossa muutosta. Myös kuntoutusta voidaan lisätä, kun kuvapuhelimet mahdollistavat liikuntaryhmien ohjaamisen etänä. Kuvapuhelut perustuvat suojattuun tietoturvalliseen videoneuvotteluyhteyteen, joten niiden kautta voidaan keskustella myös asiakkaan terveydentilaan liittyvistä asioista ja järjestää esimerkiksi hoitokokouksia, joissa myös lääkäri on läsnä.

Kotona yksin asuvilla vanhuksilla yksi suurempia ongelmia on yksinäisyys. Videoneuvottelulaitteilla sosiaalisia kontakteja voidaan lisätä monin eri tavoin. Päivätoiminnan järjestämiin tilaisuuksiin ja vanhusneuvoston ja muiden yhdistysten kokouksiin voi osallistua etäyhteyden välityksellä, jos se ei pitkän välimatkan tai oman kunnon vuoksi onnistu konkreettisesti. Projektissa työskentelevä avokuntoutusohjaaja Ritva Leinonen suunnittelee ryhmäläisille omia juttutupia ja järjestää yhteistyötä seurakunnan kanssa esimerkiksi hartaushetkien muodossa. Lisäksi suojatun yhteyden rinnalle on asennettu normaali Skype, jolla vanhus voi pitää yhteyttä muualla asuviin lapsiin ja lapsenlapsiin.

Lisätietoja
projektipäällikkö Teija Kekonen, teija.kekonen@micropolis.fi, 040 538 8262
tietohallintopäällikkö Matti Matero, matti.matero@oulunkaari.com, 08 5875 6129