Tulosta
 
*

Osuuskunta Virtatiimi palvelee joustavasti

HAMA-seminaarissa esimerkkinä paikallisista palveluista oli Osuuskunta Virtatiimi, joka tarjoaa monipuolisia palveluita sekä Oulunkaaren kuntayhtymän kautta että suoraan yksityisille asiakkaille.

Osuuskunnan puuhanainen Minna Simoska kertoi, että Osuuskunta Virtatiimi on toiminut Simon kunnassa 11 vuotta. Kunnassa on 3.500 asukasta, pitkät etäisyydet, pienet markkinat ja rajallinen työvoima.

Osuuskunta on ennakkoluulottomuudella ja joustavalla toiminnalla pystynyt tarjoamaan palveluja kokonaisvaltaisesti asiakkaiden ehdoilla. Esimerkiksi osuuskunnan monialainen työntekijä hoitaa asiakkaan luona yksin samat tehtävät, mihin julkisella puolella tarvittaisiin neljä  eri henkilöä. Työntekijöistä tulee samalla ”lähiomaisia” asiakkaille. Osuuskunnassa on yhdeksän jäsentä, ja vuonna 2011 palveluita tuotti  17 työntekijää.

Pelkästään isojen toimijoiden varaan ei voi toimintaa rakentaa, vaan on oltava yksityisiäkin asiakkaita. Esimerkiksi lapset ostavat usein vanhemmilleen palveluja.

Työntekijöiden työhyvinvoinnin hoidossa osuuskunta on onnistunut hyvin, sillä työntekijät ovat tyytyväisiä ja hyvin sitoutuneita toimintaan. Osaamista on kuitenkin kehitettävä jatkuvasti ja samalla haettava uusia toimintamuotoja. Tällaisia ovat Simoskan mukaan esimerkiksi  julkisen kaupanvahvistajan oikeudet ja kuituliittymien markkinointi.

Palvelujen tarjoaminen kotiin tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin ihmisten hoitaminen laitoksissa. Pitäisikö yhteiskunnan tukea maaseudun köyhimpiä asukkaita, jotta heilläkin olisi varaa ostaa palveluja?
Lisätietoja osuuskunnan toiminnasta  löytyy osoitteesta: http://www.lapland.ws/virtatiimi/

Tarja Lukkari, erityisasiantuntija, Harvaan asutun maaseudun teemaryhmä