Tulosta
 
*

Elääks sillä? - Monialatoiminta pienyrittäjän tukena

”Mutta ei kai tällä elä?” kysymys on henkilökohtainen ja sen olemme kuulleet sekä tutuilta että ventovierailta. Oikeampi kysymys olisi: ”Kuinka näin pienellä toiminnalla taataan kannattavuus?”

Highland Cattle –maatilamme on erikoistunut karjatalouteen, josta saamme noin 80 prosenttia tuloistamme. Karjantalouden tuloissa on maatalouden tukien osuus noin 60 prosenttia, muut tulot muodostuvat eloeläinten myynnistä toisille kasvattajille ja lihamyynnistä kuluttajille. Viidennes tuloistamme tulee tilan ulkopuolisista töistä ja palveluista, joita teemme verokortilla ja toisessa, viestintään erikoistuneessa, yrityksessämme.

Lähes kaikki maatilat harjoittavat monialatoimintaa tavalla tai toisella. Itse olemme ottaneet käyttöön mallin, jossa rutistamme toiminnan kasaan ja pidämme osa-alueet kiinteästi yhdessä hyötyjen maksimoimiseksi.

Toimintamme perustuu keveyteen ja vapauteen. Eläimemme laiduntavat lähes täysin toisten mailla. Omaa peltoa meillä on parisen hehtaaria mutta muiden omistamia, määräaikaisiin sopimuksiin perustuvia, luonnonlaitumia lähes 40 hehtaaria. Traktorin vuokraamme läheiseltä maanviljelijältä ja koneurakoinnin ostamme yrittäjältä.

Kun ennakointi on kohdallaan ja kulurakenne hyppysissä, voi tämän päivän Suomessa tulla toimeen vaatimattomalla karjalla. Välttämättömiä lisätuloja saamme tilan ulkopuolelta tarjoamalla asiakkaiden käyttöön osaamisemme ilman ylimääräisiä työvälineitä.
 
Monialayrittäjyydessä pätee hyvä kolmikanta: suunnittelu, maksimointi ja arviointi. Suurin haaste on saada tulot ja menot jakaantumaan tasan vuoden kierrossa.

Kirjoittaja: Jari Ukkonen, monialayrittäjä, Säkylä

Kirjoittaja on Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän Luonto- ja maisemapalvelut -teemaryhmän jäsen.

Lisätietoja: www.ukkonenhighlandcattle.blogspot.com