Tulosta
 
*

Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta - Valopiuha

Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta on perustettu varmistamaan Laajakaista 2015-hankkeen mukaisen valokuituverkon rakentaminen Rääkkylän kunnan asutusalueille. Osuuskunta nimesi rakennettavan verkon ja sen palvelut nimikilpailun perusteella Valopiuhaksi.

Osuuskunnan toimialueena on alkuvaiheessa Rääkkylän kunta (kunnallinen osuuskunta). Talkoilla ei voida toteuttaa laajempana verkkoa; hallituksen kokouksia on ollut alkuvaiheessa kerran kahdessa viikossa.

Rääkkylässä liittymismaksu (osuuskunnan jäsenmaksu) on 100 euroa. Käyttömaksu 100/100 Mb liittymästä on 50 euroa/kk ja 10/10 Mb liittymästä 37,50 euroa.

Alueella ei ole tällä hetkellä muita toteuttajia kuin osuuskunnat (Rautavaara-Valtimo, Pieilisen Karjalassa perustettu, Tohmajärvi suunnitteilla) tai kunnalliset yhtiö (Ilomantsi). Osuuskunnan vetäjien mielestä Pohjois-Karjalan osuuskuntien pitäisi tulevaisuudessa yhdistyä, kuten Pohjanmaalla on tehty.

Vastaukset Korvesta ja Valtateiltä kysymyksiin:

Miten runkoverkon vetäminen on onnistunut/edennyt alueellanne?

 • Runkoverkon ja kiinteistöliittymien rakentamisen tavoite oli 160 km. Tulos oli noin 201 kilometriä, joten ylitimme selvästi rakentamistavoitteen. Rakensimme viime kesänä (aloitusvuosi) sekä runkoverkkoa että kiinteistöliittymiä, vaikka painopiste oli luonnollisesti runkoverkossa. Keskimääräisen taloliittymän pituus on vain 200-300 metriä.
 • Vapaa-ajan asukkaille hinnoittelu on erilainen ja liittymän kuuluu 500 metriä valokuitua, muun osan kiinteistöt maksavat itse.
Mikä on ollut hyvää toteuttamassanne toimintamallissa?

 • Parasta on tietenkin se, että saamme koko kuntaan laajan, koko kansan, tietoverkon. Liittymismaksu on erittäin edullinen, joten kynnys liittyä osuuskuntaan on matala.
 • Jatkossa tämä hyödyttää myös kuntaa esim. helposti toteutettavien virtuaalisten sote-palveluiden järjestämisessä.
 • Sote-palveluiden liittäminen mukaan palveluihin on tärkeää. Siitä on suuri hyöty kunnille, eikä sellainen onnistu markkinaehtoisilla liittymillä, jotka ovat liian kalliita kunnollisen peiton aikaansaamiseksi.
Mitä tekisitte toisin, jos tällä kokemuksella voisitte muuttaa toimintamallia?

 • Itse toimintatapaa ei voi juurikaan muuttaa.
 • Myös yksittäisen kiinteistön talokaapelille pitäisi harkita maksimimatkaa (esim. 1 km); kaukaisimmat liittymät eivät ole nykyisellä hinnoittelulla koskaan kannattavia.
 • Kentällä olisi tarvittu heti alusta lähtien yksi virkeä markkinointihenkilö liittymämarkkinoinnissa, kiinteistöjen kaivujen suunnittelussa ja dokumentoinnissa.
 Miten hyvin olette onnistuneet saamaan liittyjiä laajakaistaan?
 • Jäseniä osuuskunnassa on tällä hetkellä 736 taloutta ja liittymiä hieman yli 800 kappaletta. Jäsentavoite oli 1100 henkilöä. Jäsenhankinnassa on onnistuttu siis varsin hyvin.
 • Maatilat olivat selvästi aktiivisimpia liittyjiä. Muille päätöksen teko oli hitaampaa, mutta mukaan lähtijöitä löytyi silti hyvin.
 • Vuonna 2012 meillä oli 17 erilaista tiedotustapahtumaa Rääkkylän kunnan alueella. Tämä selittää osittain hyvää tulosta. Paikallislehdet olivat hyvin mukana tiedotuksessa.
Mitkä kolme neuvoa antaisitte uusille toimijoille?
 1. Tärkein yhteistyökumppani on kunta, kunta ja vielä kerran kunta! Takaus ja rahoituksen kuntaosuus ovat välttämättömiä osuuskuntamuotoisessa hankkeessa.
 2. Äärimmäisen sitoutunut osuuskunnan hallitus. Osuuskunnan toiminta perustuu talkootyöhön, joten intohimoa on oltava.
 3. Markkinointi on aivan avainasemassa, jos lähdetään hakemaan näin suurta jäsenmäärää. Tämä siitäkin huolimatta, että liittymismaksu on noin alhainen.

Lisätietoa: www.valopiuha.fi

Vastaaja Tuure Hirvonen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta