Tulosta
 
*

Etäyhteydet hallinnon tehokäytössä

Osallistun aamulla kokoukseen maa- ja metsätalousminiteriössä, päivällä tapaan Oulunkaaren johtotiimin ja iltapäivällä otan vielä yhteyden Pohjois-Pohjanmaan ELYyn. Tämä arkipäivää työssäni etäyhteyksien ansioista. Voin osallistua kokouksiin eri puolilla Suomea samana päivänä. Säästän aikaa, rahaa, ympäristöä ja itseäni. Omaan henkilökohtaiseen tietokoneeseeni on asennettu videoneuvotteluohjelma, lisäksi minulla on pieni mikki ja kamera. Kunnantalollamme on kaksi yleistä tilaa, jossa luonnistuvat isommat kokoukset ja palaverit etäyhteyksin. Matkakilometrit vähenevät ja työn tehokkuus lisääntyy. Koulutuksiin saamme paikalle alan huippuja kohtuulliseen hintaan ilman matkakustannuksia.

Toki välillä on syytä tavata kasvotusten, eivätkä kaikki aiheet sovellu etäyhteydellä hoidettavaksi. Olen kuitenkin itse kokenut huomattavasti miellyttävämmäksi osallistua esimerkiksi palaveriin Helsingissä klo 9.00 omalta koneeltani kuin herätä kesken yöunien herätäkseni ja ajaakseni ensin tunnin ja vartin lentokentälle. Myös lastenhoitojärjestelyt hoituvat paremmin etäyhteyksien ansioista, kun päivät eivät veny liian pitkiksi. Aikaa jää siis enemmän myös perheelle ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Toivon, että etäyhteyksien käyttö laajenee ja erityisesti valtionviranomaiset huomaavat, että työt voi hoitaa muualtakin kuin Helsingistä. Nykyteknologia mahdollistaa etätyön laajamittaisen käyttöönoton. Kannustankin työnantajia laittamaan asiantuntijatyöpaikkoja auki niin, että työn voi suorittaa maakunnista. Alueellistaminen koetaan usein vaikeana, mutta etätyö mielekkäänä. Yksittäisten henkilöiden alueellistaminen etätyön keinoin ja jo nykyisten työpaikkojen säilyttäminen maaseudulla tulisikin ensisijainen tavoite muun alueellistamisen sijaan. Monilla kunnantaloilla  ja kuntien omistuksessa on hyviä työtiloja etätyön tekemiseen laajemminkin.

Rohkeutta kaikille ottaa etäyhteydet käyttöön. Ne parantavat myös elämänlaatua!

Kirjoittaja: Tytti Määttä, Vaalan kunnanjohtaja, Harvaan asutun maaseudun teemaryhmän puheenjohtaja