Tulosta
 

HAMA-UUTISIA

*

JAKE-hankkeen Kylähyvinvointi-raportit jäsentävät paikalliskehittämiseen liittyvää hyvinvointityötä

Pohjois-Karjalassa toimivan JAKE-järjestöhankkeen Kylä-JAKE osiossa (Pohjois-Karjalan Kylät ry) on tehty vuoden 2014 aikana laaja kartoitus kylähyvinvoinnin teemaan liittyvistä toimintamalleista ja hankkeista. Tiedot on koottu kahteen erilliseen Kylähyvinvointi-raporttiin, jotka löytyvät netistä JAKE-hankkeen sivuilta. Toimintamalleja esittävästä raportista on olemassa paperiversio.

Koska kylähyvinvoinnin käsite on erittäin laaja, JAKE-hankkeen tavoitteena on löytää selkeitä, ”kylän mittaisia”, hyvinvointitehtäviä ja edistää niitä tulevalla ohjelmakaudella erilaisten teemahankkeiden kautta. Painopisteinä tulevat olemaan mm. kylätalojen kehittäminen ja kylien turvallisuustyö.

Lisätietoja: kylien hyvinvointikehittäjä Tanja Airaksinen, tanja.airaksinen@kylat.fi

www.jake-hanke/kyla
*

Ilomantsilainen Kylätalo Monipalvelukeskus palkittiin Maaseutugaalassa

Ilomantsin kunta on ollut aktiivisesti kylien palveluiden kehittämisessä ja ennen kaikkea kylätalojen palveluiden kehittämisessä. Ilomantsin kunnan työntekijän Eija Liimatan hankeideasta kehittynyt toimintamalli, jossa kylätaloille tuotetaan viikoittain asukkaille suunnattua toimintaa ja palveluita, on osoittautunut erittäin onnistuneeksi. Erityisesti syrjäisten seniorikylien (Kivilahti ja Hattuvaara ympäristöineen) asukkaat tarvitsevat tällaista ulkopuolista yhteisökoordinaattorin apua. Hankkeelle ollaan parhaillaan miettimässä jatkohanketta, jonka rinnalla selvitetään mallin levittämistä muihinkin kuntiin.

Lisätietoja hankkeesta: Eija Liimatta (Ilomantsin kunta), eija.liimatta@ilomantsi.fi

https://www.facebook.com/KylataloMonipalvelukeskus/timeline

*

HAMA-verkosto laajenee

Harvaan asutun maaseudun eli HAMA-verkoston asiantuntijaryhmässä on jäseniä eri puolilta Suomea edustaen eri organisaatioita. Yhteistä jäsenille on se, että kaikilla on luja tahtotila edistää elämisen ja yrittämisen edellytyksiä harvaan asutulla maaseudulla. HAMA-verkoston tekemän maakuntakierroksen aikana verkosto on laajentunut; toisaalta asiantuntijaryhmään on tullut uusia jäseniä ja toisaalta on saatu mukaan henkilöitä, jotka voivat antaa asiantuntemustaan harvaan asuttuun maaseutuun liittyvistä asioista ja olla mukana tiedotuslistalla.

Eduskuntavaalien jälkeen verkosto  pyytää kaikkia eduskuntaryhmiä asettamaan edustajan HAMA-verkoston asiantuntijaryhmään eli tavoite on, että kansanedustaja olisi varsinainen ja hänen avustajansa varajäsen.
Tämän hetkinen asiantuntijaryhmän kokoonpano (uudet hlöt sinisellä värillä):

 • Kunnanjohtaja Tytti Määttä, Vaalan kunta (puheenjohtaja)
 • Kyläasiamies Tuomo Eronen, Pohjois-Karjala (varapuheenjohtaja, päätoimittaja)
 • Erityisasiantuntija Tarja Lukkari, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Aktiviteettimatkailu
 • Kimmo Aalto, asiantuntija, MTK
 • Sauli Ahvenjärvi, kansanedustaja, KD (varalla Tuomas Salo, kansanedustajan avustaja)
 • Pertti Iivanainen, maaseutujohtaja, Liperi
 • Satu Haapanen, kansanedustaja, vihreät (varalla Alma Roberts, kansanedustajan avustaja)
 • Ritva Hakkarainen, ylitarkastaja, TEM
 • Marika Kettunen, erikoistutkija, THL, Helsingin alueyksikkö (vv. Katja Ilmarinen)
 • Rainer Lahti, ylitarkastaja, YM
 • Hilkka Laine, ohjelmapäällikkö, Keski-Suomen liitto
 • Reijo Martikainen, ylitarkastaja, Mavi
 • Arja-Leena Peiponen, Viisari ry ja Keski-Suomen maakunta
 • Seppo Serola, ylitarkastaja, Liikennevirasto
 • Ari Rosti, Pinassi Oy, Saaristo (varalla Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, Varsinais-Suomen liitto)
 • Jouni Ponnikas, aluekehitysasiantuntija, Kainuun liitto (MUA-yhdistys)
 • Rauno Kuha, tutkija, MTT Lappi (varalla Anna-Kaisa Wuotila, Suomen 4-H liitto ry ja Jaakko Huttunen, aluelautakunnat)
*

Ideoita maaseudun kehittämiseen haetaan tammikuun loppuun mennessä

Hämeen ELY-keskus avaa ideahaun maaseudun kehittämiseksi. Hakuun voi esittää kehittämisideoita, jotka soveltuvat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2014–2020 eli maaseutuohjelmaan. Ideahakuvaiheessa hankeidea tulee esittää tiivistetysti hakuohjeen mukaisesti. Ohje ja hakulomake ovat saatavilla Maaseutu.fi-sivustolla. Idean ei tarvitse olla vielä valmis hanke, vaan jatkovalmisteluun valituista ideoista jalostetaan varsinainen hankesuunnitelma ja hakemus haun toisessa vaiheessa. Ideahakuvaiheessa tärkeintä on esittää konkreettisesti hankkeen tarkoitus. Tällä hakukierroksella haetaan hankkeita rahoitettavaksi vuonna 2015.

Lisätietoja
*

Maaseutupolitiikka.fi sivut uudistuneet

Osallistu keskusteluun maaseutupolitiikasta: Uudistetuilla maaseutupolitiikka.fi -sivuilla Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) verkostot uutisoivat ja käyvät ajankohtaista keskustelua. Tutustu sivuihin osoitteessa www.maaseutupolitiikka.fi ja osallistu keskusteluun blogipalstalla tai twitterissä #maaseutupolitiikka. Viikottain ilmestyy uusi blogikirjoitus ajankohtaisista maaseutuun liittyvistä aiheista.

<< Paluu etusivulle